CARA MUDAH NAK SIMPAN DUIT GAJI GUNA FORMULA 50:30:20!

Pernah tak setiap kali dapat gaji saja duit tuan puan habis entah kemana? Sebab tuan puan belum ada planning kewangan yg mantap. So sharing kali ni admin belanja sikit cara menyimpan duit gaji yg sangat mudah! Tak susah sebenarnya nak menabung kalau tuan puan amalkan formula 50:30:20 ni.

Pecahkan kepada 3 tujuan menabung, iaitu..

  • 50% untuk Keperluan
  • 30% untuk Kehendak
  • 20% untuk Simpanan

Tetapkan 50% daripada gaji bersih sebagai simpanan untuk KEPERLUAN.

4 KELEBIHAN BELI RUMAH BARU BERBANDING RUMAH SECOND HAND!

Bagi pembeli yg pertama kali nak beli rumah, sudah pasti tuan puan akan bingung sama ada nak pilih utk beli rumah baru @ yg sedang dalam pembinaan atau rumah second hand. So, admin nak mudahkan kerja tuan puan dgn menyenaraikan kelebihan-kelebihan beli rumah baru berbanding rumah second hand.

Sebelum tu bagi newbie yg baru nak berjinak-jinak dengan hartanah pasti ada yg belum tahu dengan jelas apa maksud rumah baru dan rumah second hand ni kan?

Biar admin jelaskan dgn lebih lanjut seperti penerangan di bawah ni…

Rumah Baru: Boleh jadi rumah dalam pembinaan (under construction) atau juga rumah yg sudah siap sepenuhnya,

KENALPASTI OBJEKTIF ANDA SEBELUM TERLIBAT DALAM PELABURAN HARTANAH!

Pelaburan hartanah merupakan satu bentuk pelaburan yg high risk namun jika matlamat tuan puan nak melabur dalam bidang hartanah cukup jelas ianya boleh menjadi satu pelaburan yg sangat menguntungkan. Admin rasa bersalah pula kalau tak share ilmu penting dari Tuan Farhan ni dengan tuan puan semua yg berniat nak melabur dalam bidang hartanah.

Ada 3 objektif yg admin nak kongsikan dgn tuan puan yg perlu ditetapkan iaitu:

  1. Capital Appreciation/Capital Gain
  2. Cash Flow
  3. Flipping
Kredit foto: capitalkishiimu

Apa maksud pelaburan berobjektifkan capital appreciation/capital gain?

CARA PERMOHONAN PENUKARAN STATUS BUMI LOT KEPADA NON BUMI

Seperti yg admin janjikan pada entri sebelum ni, admin akan kongsi secara ringkas bagaimana nak mohon pertukaran status bumi lot kepada non-bumi lot.

Tuan puan boleh lihat cara-caranya seperti di bawah ini:

● Pemaju / Firma guaman / pentadbir / pemilik hartanah boleh merujuk dan membuat permohonan melepaskan unit kuota Bumiputera tersebut di Lembaga Perumahan Dan Hartanah (LPHS).

● Permohonan perlu dihantar ke Unit Blanket Consent, Bahagian Kemajuan Dan Pembangunan Tanah, Pejabat Tanah Galian Negeri (PTG). Proses ini memakan masa dalam 30 hari.

APA BEZA BUMI LOT DENGAN NON-BUMI LOT?

Perkongsian kali ni admin akan share secara ringkas tentang perbezaan Bumi Lot dan Non-Bumi Lot.

Mungkin ada yg sudah tahu, dan mungkin ada yg belum tahu. Bagi yg belum tahu, Bumi lot ni memang dikhaskan untuk bumiputera saja dan hanya bumiputera saja yg boleh beli. Jadi, yg bukan bumiputera tak boleh la nak beli.

“Bolehkah saya menukarkan unit hartanah berstatus BUMI LOT kepada NON-BUMI LOT agar dapat dipindahmilik untuk orang bukan Melayu?”

Jawapan bagi soalan di atas adalah “Boleh..asalkan tidak menjejaskan kepentingan syarat atau kuota..”

1) Tahukah tuan puan,

STEP BY STEP BELI RUMAH GUNA GOVERNMENT LOAN

Bekerja di sektor awam sememangnya mempunyai satu kelebihan kerana tuan puan boleh memohon pinjaman kerajaan melalui Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA).

Kali ni admin akan kongsikan langkah-langkah utk beli rumah guna loan kerajaan seperti dibawah ni:

  • Cari dan lantik peguam hartanah utk uruskan pembelian rumah.

Setelah tuan puan jumpa rumah idaman, tuan puan perlu mencari dan melantik peguam yg boleh dipercayai utk menguruskan pembelian rumah tuan puan.

Lagi bagus sekiranya owner pun guna peguam yang sama supaya dapat memudahkan dan mempercepat urusan pembelian rumah tuan puan.

TEKNIK MUDAH BELI RUMAH GUNA AKAUN 2 KWSP: BAHAGIAN II

Seperti yg admin janjikan di post sebelum ni, (LINK: https://lahirul.com/2018/12/20/teknik-mudah-beli-rumah-guna-akaun-2-kwsp-bahagian-i/ ) admin akan share cara mudah kira pengeluaran akaun 2 KWSP bagi pembelian bersama pula kali ni.

Bahagian II – PENGELUARAN BAGI PEMBELIAN BERSAMA

Bagi tuan puan yg tak layak buat pinjaman untuk pembelian rumah, salah satu cara adalah dengan buat join loan bersama isteri/suami/ahli keluarga terdekat/ individu lain.

Konsep pengiraannya sama sahaja macam pengeluaran individu yg pernah admin kongsi sebelum ni.

Cuma bezanya dari segi pembahagian/share..

TEKNIK MUDAH BELI RUMAH GUNA AKAUN 2 KWSP: BAHAGIAN I

Topik yg akan admin kongsikan kali ni sangat berguna utk tuan puan yg nak beli rumah tapi langsung takda simpanan nak bayar deposit. Sebenarnya tuan puan boleh guna Akaun 2 KWSP tuan puan utk beli rumah. Tapi kali ni admin nak fokuskan kepada pengeluaran utk membeli rumah bagi pengeluaran individu dulu. 

Persoalannya, berapa jumlah pengeluaran individu yang LAYAK dikeluarkan dari akaun KWSP tuan puan utk BELI RUMAH? Apa syarat-syarat kelayakan utk memohon?

Bahagian 1 – PENGELUARAN INDIVIDU

Tapi untuk topik ni admin akan fokuskan kepada pengeluaran untuk MEMBELI RUMAH bagi PENGELUARAN INDIVIDU.

CARA DAPAT DUIT LEBIH DENGAN BUAT REFINANCING UNTUK LOAN RUMAH ANDA!

Pernah tak rasa penat nak bayar loan rumah? Tempoh pembiayaan selama 30 sehingga 35 tahun terasa sangat lama bagi tuan puan? Nak bayar loan kereta yg 7 ke 9 tahun tu pun macam rasa nak give up ja kan lepas 4 @ 5 tahun? Hihi

Klu nak jual rumah tu rasa sayang pula sebab dah wujud rasa selesa tinggal kat rumah tu (bagi yg duduk sendiri) dan bagi yg menyewakan pula rasa sayang sebab penyewa baik sangat (Contoh saja ya). Macamana ni?

3 ASPEK PENTING MEMILIH LOKASI TAPAK TANAH LOT

Pembelian hartanah melibatkan banyak aspek yg perlu dititikberatkan seperti 3 aspek penting yg akan admin terangkan di bawah ni.

Aspek pertama yg perlu tuan puan ambil kisah ialah fasiliti dan kemudahan awam. Kalau tuan puan nak beli tapak tanah, pastikan tuan puan memilih kawasan lot yg mempunyai fasiliti seperti Sekolah, Masjid dan dll. Selain tu, kalau berdekatan dengan Pasaraya lebih bagus kerana ianya akan memudahkan tuan puan pada masa akan datang.

Kredit foto: Pi1M Pekan Sik

Kedua,