SEMUA YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG EJEN HARTANAH

Apakah itu ejen hartanah berdaftar?

Ejen hartanah berdaftar adalah pemegang lesen yang diberi kuasa untuk menjalankan urusan perniagaan melalui penubuhan syarikat/agensi atau secara individu berkaitan menguruskan proses jual, beli, sewaan mahupun pajakan berkaitan dengan hartanah. Lesen ini dikeluarkan oleh Lembaga Penilai Pentaksir & Ejen Hartanah (LPPEH). Mereka ini tergolong daripada graduan universiti yang memiliki ijazah, diploma mahupun sijil yang berkaitan dengan hartanah. Mereka perlu menyiapkan tugasan-tugasan dan ditemuduga oleh pihak LPPEH sebelum melayakkan mereka memperoleh lesen tersebut. Ini untuk memastikan individu tersebut kompeten dalam menjalankan urusniaga apabila memperolehi lesen kelak.

4 KELEBIHAN BELI RUMAH BARU BERBANDING RUMAH SECOND HAND!

Bagi pembeli yg pertama kali nak beli rumah, sudah pasti tuan puan akan bingung sama ada nak pilih utk beli rumah baru @ yg sedang dalam pembinaan atau rumah second hand. So, admin nak mudahkan kerja tuan puan dgn menyenaraikan kelebihan-kelebihan beli rumah baru berbanding rumah second hand.

Sebelum tu bagi newbie yg baru nak berjinak-jinak dengan hartanah pasti ada yg belum tahu dengan jelas apa maksud rumah baru dan rumah second hand ni kan?

Biar admin jelaskan dgn lebih lanjut seperti penerangan di bawah ni…

Rumah Baru: Boleh jadi rumah dalam pembinaan (under construction) atau juga rumah yg sudah siap sepenuhnya,

CARA PERMOHONAN PENUKARAN STATUS BUMI LOT KEPADA NON BUMI

Seperti yg admin janjikan pada entri sebelum ni, admin akan kongsi secara ringkas bagaimana nak mohon pertukaran status bumi lot kepada non-bumi lot.

Tuan puan boleh lihat cara-caranya seperti di bawah ini:

● Pemaju / Firma guaman / pentadbir / pemilik hartanah boleh merujuk dan membuat permohonan melepaskan unit kuota Bumiputera tersebut di Lembaga Perumahan Dan Hartanah (LPHS).

● Permohonan perlu dihantar ke Unit Blanket Consent, Bahagian Kemajuan Dan Pembangunan Tanah, Pejabat Tanah Galian Negeri (PTG). Proses ini memakan masa dalam 30 hari.

APA BEZA BUMI LOT DENGAN NON-BUMI LOT?

Perkongsian kali ni admin akan share secara ringkas tentang perbezaan Bumi Lot dan Non-Bumi Lot.

Mungkin ada yg sudah tahu, dan mungkin ada yg belum tahu. Bagi yg belum tahu, Bumi lot ni memang dikhaskan untuk bumiputera saja dan hanya bumiputera saja yg boleh beli. Jadi, yg bukan bumiputera tak boleh la nak beli.

“Bolehkah saya menukarkan unit hartanah berstatus BUMI LOT kepada NON-BUMI LOT agar dapat dipindahmilik untuk orang bukan Melayu?”

Jawapan bagi soalan di atas adalah “Boleh..asalkan tidak menjejaskan kepentingan syarat atau kuota..”

1) Tahukah tuan puan,

TEKNIK MUDAH BELI RUMAH GUNA AKAUN 2 KWSP: BAHAGIAN II

Seperti yg admin janjikan di post sebelum ni, (LINK: https://lahirul.com/2018/12/20/teknik-mudah-beli-rumah-guna-akaun-2-kwsp-bahagian-i/ ) admin akan share cara mudah kira pengeluaran akaun 2 KWSP bagi pembelian bersama pula kali ni.

Bahagian II – PENGELUARAN BAGI PEMBELIAN BERSAMA

Bagi tuan puan yg tak layak buat pinjaman untuk pembelian rumah, salah satu cara adalah dengan buat join loan bersama isteri/suami/ahli keluarga terdekat/ individu lain.

Konsep pengiraannya sama sahaja macam pengeluaran individu yg pernah admin kongsi sebelum ni.

Cuma bezanya dari segi pembahagian/share..

CARA DAPAT DUIT LEBIH DENGAN BUAT REFINANCING UNTUK LOAN RUMAH ANDA!

Pernah tak rasa penat nak bayar loan rumah? Tempoh pembiayaan selama 30 sehingga 35 tahun terasa sangat lama bagi tuan puan? Nak bayar loan kereta yg 7 ke 9 tahun tu pun macam rasa nak give up ja kan lepas 4 @ 5 tahun? Hihi

Klu nak jual rumah tu rasa sayang pula sebab dah wujud rasa selesa tinggal kat rumah tu (bagi yg duduk sendiri) dan bagi yg menyewakan pula rasa sayang sebab penyewa baik sangat (Contoh saja ya). Macamana ni?

3 ASPEK PENTING MEMILIH LOKASI TAPAK TANAH LOT

Pembelian hartanah melibatkan banyak aspek yg perlu dititikberatkan seperti 3 aspek penting yg akan admin terangkan di bawah ni.

Aspek pertama yg perlu tuan puan ambil kisah ialah fasiliti dan kemudahan awam. Kalau tuan puan nak beli tapak tanah, pastikan tuan puan memilih kawasan lot yg mempunyai fasiliti seperti Sekolah, Masjid dan dll. Selain tu, kalau berdekatan dengan Pasaraya lebih bagus kerana ianya akan memudahkan tuan puan pada masa akan datang.

Kredit foto: Pi1M Pekan Sik

Kedua,

MASTER ATAU STRATA? KENALI TITLE RUMAH SEBELUM BELI RUMAH.

Perkongsian ilmu yg admin dpt dari bualhartanah kali ni sangat penting kerana boleh affect sekiranya tuan puan hendak melakukan pemindahan hakmilik rumah satu masa nanti.

Rumah atau hartanah yang dibuatdi atas satu tanah tapi mempunyai unit berbeza seperti apartment, flat, condominium, townhouse, dll biasanya mempunyai title ‘Master’ atau ‘Strata’ untuk menunjukkan hakmilik hartanah tersebut.

 1. MASTER TITLE

Master Title adalah geran yang masih belum dipecahkan kepada nama pemilik sebenar (owner rumah).

SUBSALE, UNDERCON & LELONG: 3 JENIS RUMAH YANG WAJIB ANDA TAHU!

Kalau admin diberi pilihan sama ada nak beli rumah antara subsale, undercon dan lelong, bagi admin tuan puan kena kenalpasti status kewangan dan matlamat beli rumah tu dulu sebab ketiga-tiga jenis rumah ni masing-masing ada kelebihan dan kekurangan yg tersendiri. Terpulang kepada objektif tuan puan sama ada nak beli rumah tersebut untuk tujuan duduk sendiri atau pelaburan.

Tapi sebelum tu admin nak kongsi ilmu yg simple tapi inshaaAllah bermanfaat kepada tuan puan dalam memilih jenis rumah di antara ketiga-tiganya. Ilmu ni admin dapat dari perkongsian penulis blog yg bernama saudari Faza dan ditambah sedikit dari blog sifu hartanah,

ADAKAH ANDA LAYAK UNTUK APPLY HOUSING LOAN? BELAJAR CARA KIRA DSR INI SEBELUM BUAT HOUSING LOAN DENGAN BANK.

Tuan puan pertama kali apply housing loan? Tak tahu mcmana cara kira DSR atau Debt Service Ratio dgn betul? Admin akan terangkan serba sedikit tentang DSR dan cara pengiraannya kali ni.

DSR @ Debt Service Ratio atau dikenali sebagai nisbah hutang kepada pendapatan. DSR ni akan kira sama ada tuan puan masih layak atau tidak membuat apa-apa pinjaman baru berdasarkan gaji dan komitmen sedia ada tuan puan. Contoh komitmen seperti ansuran kereta, personalloan, PTPTN dll.