BELI RUMAH TANPA MODAL? INI DUA TEKNIK BERKESAN YANG PERLU DIPRAKTIKKAN!

Siapa kata perlu modal yg besar nak beli rumah? Sebenarnya boleh ja beli rumah tanpa modal. Macamana? Ha ni admin nak tunjuk teknik yg dikongsikan oleh saudara Saufi Karim bagaimana cara beliau membeli rumah walaupun tanpa modal.

Melalui perkongsian beliau, dgn menggunakan dua teknik ni seolah-olah tuan puan tak perlu bayar wang pendahuluan yg tinggi. Dua teknik tersebut ialah cari rumah yg memberi diskaun sebanyak 10% atau cari rumah terpakai tanpa bayar wang.

Teknik yg pertama yg dicadangkan adalah cari rumah yg memberi diskaun sebanyak 10%.

FREEHOLD VS LEASEHOLD. YANG MANA LEBIH MENGUNTUNGKAN?

Sebelum tuan puan cari jawapan yg mana lebih menguntungkan, admin nak terangkan dulu maksud Freehold dan Leasehold kepada tuan puan utk lebih jelas.

Terasa mcm rugi pula kalau admin tak kongsi dgn tuan puan ilmu yg bermanfaat ni hasil tulisan Tuan Eza, dari blog majalahlabur.com.


Kredit foto: propsocial

Freehold ataupun pegangan bebas bermaksud tanah di mana pemilikannya adalah utk tempoh selama-lamanya. Maksudnya, tuan puan atau pemilik tanah bebas memiliki tanah tersebut selamanya tanpa perlu dipulangkan semula kpd kerajaan.

4 STRATEGI HEBAT PELABURAN HARTANAH UNTUK JANA KEUNTUNGAN

Pelaburan hartanah merupakan pelaburan paling popular di Malaysia dan disukai pelabur kerana ia wujud secara nyata. Tangible asset bak kata orang Amerika.

Dan pelabur yg bijak akan gunakan hartanah sebagai salah satu cabang perniagaan utk mencapai matlamat dalam pelaburan hartanah.

Bagaimana? Dgn mengaplikasikan 4 strategi hebat yg saudara Amir Syahir kongsikan ini….

Strategi pertama, konsep beli dan jual.

Konsep ini sama dgn asas perniagaan yg biasa dimana tuan puan cari hartanah dgn harga yg murah, kemudian dijual semula dgn harga mahal utk dapatkan untung.

JOM BACA LUAHAN GADIS INI BAGAIMANA SUSAHNYA NAK BELI RUMAH TAPI AKHIRNYA BERJAYA BELI RUMAH SENDIRI SELEPAS 3 TAHUN!

Kredit foto: ohbulan (Gambar sekadar hiasan)

Admin tidak nafikan ramai graduan yg berhasrat mau beli rumah tapi berdepan dgn mcm-mcm halangan cthnya loan tak lepas, tak cukup duit downpayment, lokasi rumah yg tak menepati kriteria pilihan dan mcm-mcm lagi lah.

Jadi admin share satu kisah mcmana gadis ni berjaya beli rumah sendiri walaupun sebelumnya beliau hampir mau give up. Tuan puan boleh belajar dari kisah beliau dan ambil pengajaran.

P/S: Psst! Perkongsian kali ni panjang sikit sebab ada dua part..

AMBIL TAHU TENTANG JENIS-JENIS LOAN PERUMAHAN INI DULU SEBELUM BELI RUMAH!

Admin rasa ada yg masih belum tahu jenis-jenis pinjaman perumahan yg ada di Malaysia ni kan? Terutamanya golongan newbies yg baru mau menceburkan diri dalam bidang pelaburan hartanah ataupun tuan puan yg berniat mau beli rumah buat pertama kali.

Hari ni admin akan terangkan serba sedikit tentang 3 jenis loan perumahan yg ada berbekalkan ilmu yg admin dpt dari blog imoney dan Sifu Tok Penghulu, blog hartanah yg popular ni.

3 jenis loan perumahan tersebut ialah Basic Term,

BAGAIMANA CARA LOAN BANK CEPAT LULUS DGN MUDAH? CUBA FOLLOW 7 TIPS POWER DARI BRADER NI.

“Sudah berkali-kali apply loan, tapi masih juga tak lulus.” keluh si Polan kepada si Polan.

Pernah tak tuan puan dgr keluhan insan lain mcm di atas ni?

Ha! Kejap lagi admin akan share dgn tuan puan semua satu artikel tentang 7 Tips Mudah Lulus Pembiayaan Perumahan Dengan Cepat dipetik dari perkongsian melalui page FB saudara Amir Syahir, seorang penjawat awam yg suka berkongsi ilmu hartanah ni.

Teruskan skrol ke bawah….

***

Sekarang ni pihak bank semakin susah nak luluskan pembiayaan perumahan.

RUMAH: SEWA ATAU BELI? JOM LIHAT PRO DAN KONTRA UTK KEDUANYA!

Rumah adalah satu keperluan asas yg perlu ada utk setiap individu. Siapa yg takmau ada rumah sendiri kan? Tipulah klu ada yg memilih utk menyewa saja sampai bila-bila, mesti ada keinginan utk memiliki rumah sendiri.

Tapi kadang-kadang kekangan kewangan pula menjadi masalah sebab tu ada yg terpaksa menyewa dulu sebab belum mampu utk beli rumah lagi.

Di sini admin akan kongsikan pro dan kontra pembelian rumah dan menyewa rumah secara ringkas yg admin petik dari artikel yg ditulis oleh saudari Melissa Lee ini.

KEBAIKAN &

GADIS INI KONGSIKAN KEPADA NEWBIES 6 TIPS PENTING SEBELUM MENYEWA RUMAH JENIS APARTMENT

Ha! Mesti ada yg tgh cari rumah utk disewa kan skrg? Lebih-lebih lagi rumah yg jenis apartment sebab kadar sewanya lebih rendah dan ikut kemampuan penyewa.

Admin faham zaman skrg mau cari rumah sewa bukannya senang sebab harga rumah pun macam kita sedia maklum makin tinggi. Jadi, penting sebenarnya utk kita ada guide sebelum membuat keputusan memilih rumah sewa agar tak tertipu dgn penyewa atau scammer.

Sebab tu tuan puan kena baca 6 poin penting dari perkongsian blog Cik Farah Dafri ni.

MAU BELI RUMAH PERTAMA? TEPUK DADA TANYA DIRI DULU, ‘MAU BELI RUMAH UNTUK APA?’…

Sebelum membeli rumah pertama, tepuk dada tanya, ‘Mau beli rumah untuk apa?’ Sebab jawapan tuan puan yg akan menentukan kriteria rumah yg mau dibeli nanti.

Realitinya, beli rumah utk duduk lain daripada utk pelaburan. Jangan tersilap beli kerana kesilapan dalam hartanah ni susah nak diperbetul.

Saya mau share ambil sikit tips perkongsian ni dari blog saudara Ariff Hussin yg juga merupakan salah seorang perunding hartanah yg berjaya.

Kalau untuk duduk prioritinya adalah tuan puan dan keluarga.

7 TIPS PADU UNTUK URUS KEWANGAN SEBAGAI PERSEDIAAN MEMBELI HARTANAH!

Tips #1 : Dapatkan Pekerjaan yang Stabil

Pilihlah syarikat atau bidang yang ada jalan kerjaya yang jelas. Yang memberikan kita peluang untuk menimba ilmu dan pengalaman. Yang stabil dari segi pengurusan kewangan dan organisasi. Yang memberi kita ruang untuk melakukan kesilapan dan perbetulkan.

Tips #2 : Tambahkan Pendapatan dengan Kerja Sampingan

Dengan cabaran kos sara hidup sekarang, tidak salah kalau kita buat kerja sampingan. Terutama kalau kita masih muda. Namun begitu saya mau bagi tips.