5 MASALAH KEWANGAN YANG BIASA DIALAMI DAN CARA PENYELESAIANNYA

Sebagai manusia yang bertanggungjawab, kita perlu sedar dengan punca dan kelemahan dalam pengurusan kewangan. Bila kita tahu kelemahan masing-masing, baru kita dapat melakukan tindakan yang sewajarnya untuk menyelesaikan kemelut yang sedang berlaku dalam kehidupan kita.

Sama ada kita sedar atau tidak, ramai di antara kita yang mengalami 5 masalah berikut:

1. Tiada Simpanan Kecemasan

Mengikut kajian, 3 daripada 4 rakyat Malaysia tiada simpanan RM1,000 yang boleh digunakan untuk kecemasan. Padahal kalau diikutkan sifu-sifu kewangan, kita memerlukan tabung kecemasan sebanyak 3 ke 6 bulan daripada gaji bulanan kita.

15 TIPS PERATURAN PENGURUSAN KEWANGAN PERIBADI YANG MUDAH

#1 Berbelanja kurang daripada pendapatan

Jika terdapat peraturan asas kewangan peribadi tunggal, inilah dia. Anda perlu berbelanja kurang daripada apa yang anda perolehi dan meletakkan perbezaannya untuk masa depan supaya anda masih boleh hidup sewaktu anda tua dan tidak lagi mempunyai peluang dan tenaga seperti hari ini kelak. Tanpa pendapatan yang lebih besar dari perbelanjaan, anda tidak akan dapat mencapai matlamat kewangan yang besar tanpa keajaiban – di mana anda tidak boleh bertaruh masa depan anda dengan keajaiban.

#2 Berikan tumpuan pertama untuk bina dana kecemasan anda

Jika anda tidak mempunyai dana kecemasan tunai yang berada di dalam akaun simpanan bank anda, 

SEBELUM BUAT PINJAMAN PERUMAHAN, KETAHUI DULU 4 PERKARA ASAS NI!

Admin tahu mesti ada antara tuan puan yg teruja nak beli rumah, lebih-lebih lagi yg first-timer tu. Haa kalau tak cukup ilmu tentang pinjaman, macamana nak apply loan perumahan? Sebelum nak apply loan pula, kenalpasti dulu kemampuan tuan puan untuk bayar semula loan tersebut.

Jadi sharing kali ni admin berbesar hati nak share ilmu penting tentang loan perumahan dan 4 perkara asas yg tuan puan perlu tahu sekiranya nak apply pinjaman perumahan.

Yg pertama adalah ketahui jumlah pinjaman yg layak tuan puan pinjam.

CARA MUDAH NAK SIMPAN DUIT GAJI GUNA FORMULA 50:30:20!

Pernah tak setiap kali dapat gaji saja duit tuan puan habis entah kemana? Sebab tuan puan belum ada planning kewangan yg mantap. So sharing kali ni admin belanja sikit cara menyimpan duit gaji yg sangat mudah! Tak susah sebenarnya nak menabung kalau tuan puan amalkan formula 50:30:20 ni.

Pecahkan kepada 3 tujuan menabung, iaitu..

  • 50% untuk Keperluan
  • 30% untuk Kehendak
  • 20% untuk Simpanan

Tetapkan 50% daripada gaji bersih sebagai simpanan untuk KEPERLUAN.

TEKNIK MUDAH BELI RUMAH GUNA AKAUN 2 KWSP: BAHAGIAN I

Topik yg akan admin kongsikan kali ni sangat berguna utk tuan puan yg nak beli rumah tapi langsung takda simpanan nak bayar deposit. Sebenarnya tuan puan boleh guna Akaun 2 KWSP tuan puan utk beli rumah. Tapi kali ni admin nak fokuskan kepada pengeluaran utk membeli rumah bagi pengeluaran individu dulu. 

Persoalannya, berapa jumlah pengeluaran individu yang LAYAK dikeluarkan dari akaun KWSP tuan puan utk BELI RUMAH? Apa syarat-syarat kelayakan utk memohon?

Bahagian 1 – PENGELUARAN INDIVIDU

Tapi untuk topik ni admin akan fokuskan kepada pengeluaran untuk MEMBELI RUMAH bagi PENGELUARAN INDIVIDU.

CCRIS VS CTOS, KETAHUI BEZA KEDUANYA SEBELUM APPLY LOAN RUMAH.

Benda pertama yg tuan puan kena buat klu berminat mau beli hartanah dan buat loan perumahan dgn bank, tuan puan mesti cantikkan dulu profil kewangan, CCRIS dan juga rekod CTOS.

Klu CCRIS dan CTOS awal-awal sudah barai, mcmana tuan puan mau yakinkan pihak bank utk luluskan loan rumah tersebut kan? Bank pun takut mau bagi pinjam duit dgn tuan puan.

Okay sebelum tu, mari admin terangkan sikit tentang CCRIS dan CTOS sebab kebanyakan masih ramai yg confuse tentang fungsi keduanya.