ASAH KEMAHIRAN BERFIKIR DAN MENYELESAIKAN MASALAH

Pembangunan kemahiran berfikir adalah antara pembangunan sumber manusia yang paling penting dalam sesebuah organisasi. Tetapi malangnya, banyak organisasi memandang sepi pembangunan kemahiran ini. Kenapa pula?

Menurut Mohd. Michael Abdullah dalam bukunya ‘Pemikiran Kritis’, pemikiran adalah kebolehan manusia untuk mencipta gagasan dan pengertian, berhujah, menilai dan membuat keputusan.

Jika melihat pada tafsiran ini, maka ini adalah antara kemahiran yang paling diperlukan oleh seseorang pekerja untuk menjadi lebih produktif dan efektif dalam melakukan sesuatu pekerjaan.

Malahan menurut laporan Bank Dunia, selain kemahiran komunikasi, kemahiran yang paling kurang dalam graduan baru Malaysia adalah kemahiran berfikir dan menyelesaikan masalah.

7 KUNCI KEJAYAAN ORANG YANG BERJAYA

ANDA INGIN JADI ORANG YANG BERJAYA?

Apakah anda penakut?
Apakah anda pemalas?
Apakah anda orang pesimis?
Apakah anda takut gagal?

Orang sukses adalah orang yang terus mencuba, meskipun telah mengalami banyak kegagalan. Ia memandang kehidupan sebagai peluang untuk mencapai kejayaan. Bagaimana dan mengapa mereka boleh menjadi teratas di bidang masing-masing, dari sukan, pendidikan, hingga ke perniagaan. Apa sebenarnya yang mereka ketahui dan lakukan untuk menjadi orang berjaya?

Berikut adalah tujuh perkara yang dilakukan mereka dalam meraih kejayaan:

1.

PENGARUH SIKAP DALAM MEMBINA KEJAYAAN

Berdasarkan pandangan kebanyakan pakar motivasi, 80% kejayaan dalam hidup ini bergantung pada sikap, 19% kejayaan bergantung pada ilmu dan hanya 1% sahaja yang bersandar pada nasib.

Sikap dan ilmu adalah penentu kepada faktor yang 1%, sama ada bernasib baik atau tidak. Justeru, terpanggil untuk admin coretkan sedikit ulasan sekadar renungan bersama.

Pengaruh sikap

Secara kasar, dalam kehidupan ini, dalam kalangan orang yang berilmu ada yang kurang berjaya, dan juga ramai yang bijak tetapi kurang cemerlang.

Mereka tahu,

15 TIPS PERATURAN PENGURUSAN KEWANGAN PERIBADI YANG MUDAH

#1 Berbelanja kurang daripada pendapatan

Jika terdapat peraturan asas kewangan peribadi tunggal, inilah dia. Anda perlu berbelanja kurang daripada apa yang anda perolehi dan meletakkan perbezaannya untuk masa depan supaya anda masih boleh hidup sewaktu anda tua dan tidak lagi mempunyai peluang dan tenaga seperti hari ini kelak. Tanpa pendapatan yang lebih besar dari perbelanjaan, anda tidak akan dapat mencapai matlamat kewangan yang besar tanpa keajaiban – di mana anda tidak boleh bertaruh masa depan anda dengan keajaiban.

#2 Berikan tumpuan pertama untuk bina dana kecemasan anda

Jika anda tidak mempunyai dana kecemasan tunai yang berada di dalam akaun simpanan bank anda, 

CARA MUDAH NAK SIMPAN DUIT GAJI GUNA FORMULA 50:30:20!

Pernah tak setiap kali dapat gaji saja duit tuan puan habis entah kemana? Sebab tuan puan belum ada planning kewangan yg mantap. So sharing kali ni admin belanja sikit cara menyimpan duit gaji yg sangat mudah! Tak susah sebenarnya nak menabung kalau tuan puan amalkan formula 50:30:20 ni.

Pecahkan kepada 3 tujuan menabung, iaitu..

  • 50% untuk Keperluan
  • 30% untuk Kehendak
  • 20% untuk Simpanan

Tetapkan 50% daripada gaji bersih sebagai simpanan untuk KEPERLUAN.

4 KELEBIHAN BELI RUMAH BARU BERBANDING RUMAH SECOND HAND!

Bagi pembeli yg pertama kali nak beli rumah, sudah pasti tuan puan akan bingung sama ada nak pilih utk beli rumah baru @ yg sedang dalam pembinaan atau rumah second hand. So, admin nak mudahkan kerja tuan puan dgn menyenaraikan kelebihan-kelebihan beli rumah baru berbanding rumah second hand.

Sebelum tu bagi newbie yg baru nak berjinak-jinak dengan hartanah pasti ada yg belum tahu dengan jelas apa maksud rumah baru dan rumah second hand ni kan?

Biar admin jelaskan dgn lebih lanjut seperti penerangan di bawah ni…

Rumah Baru: Boleh jadi rumah dalam pembinaan (under construction) atau juga rumah yg sudah siap sepenuhnya,

KENALPASTI OBJEKTIF ANDA SEBELUM TERLIBAT DALAM PELABURAN HARTANAH!

Pelaburan hartanah merupakan satu bentuk pelaburan yg high risk namun jika matlamat tuan puan nak melabur dalam bidang hartanah cukup jelas ianya boleh menjadi satu pelaburan yg sangat menguntungkan. Admin rasa bersalah pula kalau tak share ilmu penting dari Tuan Farhan ni dengan tuan puan semua yg berniat nak melabur dalam bidang hartanah.

Ada 3 objektif yg admin nak kongsikan dgn tuan puan yg perlu ditetapkan iaitu:

  1. Capital Appreciation/Capital Gain
  2. Cash Flow
  3. Flipping
Kredit foto: capitalkishiimu

Apa maksud pelaburan berobjektifkan capital appreciation/capital gain?

TEKNIK MUDAH BELI RUMAH GUNA AKAUN 2 KWSP: BAHAGIAN II

Seperti yg admin janjikan di post sebelum ni, (LINK: https://lahirul.com/2018/12/20/teknik-mudah-beli-rumah-guna-akaun-2-kwsp-bahagian-i/ ) admin akan share cara mudah kira pengeluaran akaun 2 KWSP bagi pembelian bersama pula kali ni.

Bahagian II – PENGELUARAN BAGI PEMBELIAN BERSAMA

Bagi tuan puan yg tak layak buat pinjaman untuk pembelian rumah, salah satu cara adalah dengan buat join loan bersama isteri/suami/ahli keluarga terdekat/ individu lain.

Konsep pengiraannya sama sahaja macam pengeluaran individu yg pernah admin kongsi sebelum ni.

Cuma bezanya dari segi pembahagian/share..

CARA DAPAT DUIT LEBIH DENGAN BUAT REFINANCING UNTUK LOAN RUMAH ANDA!

Pernah tak rasa penat nak bayar loan rumah? Tempoh pembiayaan selama 30 sehingga 35 tahun terasa sangat lama bagi tuan puan? Nak bayar loan kereta yg 7 ke 9 tahun tu pun macam rasa nak give up ja kan lepas 4 @ 5 tahun? Hihi

Klu nak jual rumah tu rasa sayang pula sebab dah wujud rasa selesa tinggal kat rumah tu (bagi yg duduk sendiri) dan bagi yg menyewakan pula rasa sayang sebab penyewa baik sangat (Contoh saja ya). Macamana ni?

3 ASPEK PENTING MEMILIH LOKASI TAPAK TANAH LOT

Pembelian hartanah melibatkan banyak aspek yg perlu dititikberatkan seperti 3 aspek penting yg akan admin terangkan di bawah ni.

Aspek pertama yg perlu tuan puan ambil kisah ialah fasiliti dan kemudahan awam. Kalau tuan puan nak beli tapak tanah, pastikan tuan puan memilih kawasan lot yg mempunyai fasiliti seperti Sekolah, Masjid dan dll. Selain tu, kalau berdekatan dengan Pasaraya lebih bagus kerana ianya akan memudahkan tuan puan pada masa akan datang.

Kredit foto: Pi1M Pekan Sik

Kedua,