Mari saya kongsikan update terkini

Jom
50% Complete

Saya ingin sentiasa Update dengan maklumat terkini

Subscribe tanpa spam. Dapatkan update terbaik

Tiada masalah untuk Unsubscribe bila-bila masa

Saya adalah Perunding Hartanah berpusat di Kota Kinabalu, Sabah. Meminati perkongsian yang bermanfaat untuk semua. Jom jadi yang pertama membaca artikel terkini saya..

Klik

100% Privacy

50% Complete

Jom dapatkan update terkini

Subscribe tanpa spam. Dapatkan yang terbaik

Jgn bimbang, anda boleh Unsubscribe bila-bila masa

JOM LIHAT 4 CONTOH WARNA CAT DI DALAM RUMAH YANG BOLEH BUAT RUANG TAMU KECIL NAMPAK LUAS!

Pemilihan warna cat rumah merupakan salah satu faktor penting juga yg perlu tuan puan pertimbangkan. Ini kerana setiap warna mempunyai maksud yg tersendiri menurut pakar psikologi. Antara warna-warna yg popular dan sering menjadi pilihan adalah warna putih, krim atau coklat kerana warna-warna ni nampak lebih selamat.

Namun sekiranya tuan puan kreatif dan bijak menggabungkan kombinasi warna yg tepat, sudah tentu ruang tamu tuan puan akan nampak lebih menarik! Warna cat juga boleh mempengaruhi saiz ruang tamu rumah, bilamana ruang tamu yg sempit nampak luas manakala yg luas boleh nampak sempit sekiranya tersalah pilih warna.

PROJEK MEGA BAKAL MEMACU EKONOMI BANDARAYA KOTA KINABALU

KOTA KINABALU: Bandaraya Kota Kinabalu bakal membangun pesat apabila satu projek mega akan dilaksanakan di sekitar pelabuhan lama di sini untuk memajukan industri pelancongan dan kawasan persinggahan kapal pelayaran mewah.

Pengarah Urusan Kumpulan Suria Capital Holdings Berhad Ng Kiat Min berkata, lokasi yang terletak di Laut China Selatan dengan berlatar belakangkan Gunung Kinabalu menjadikan kawasan itu sangat strategik untuk dibangunkan semula.

“Antara projek itu termasuklah Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) yang melibatkan keluasan tapak 15 ekar, Bandar Konvensyen Kota Kinabalu (8.33 ekar), Jesselton Quay (16.25 ekar),

SEBELUM BUAT PINJAMAN PERUMAHAN, KETAHUI DULU 4 PERKARA ASAS NI!

Admin tahu mesti ada antara tuan puan yg teruja nak beli rumah, lebih-lebih lagi yg first-timer tu. Haa kalau tak cukup ilmu tentang pinjaman, macamana nak apply loan perumahan? Sebelum nak apply loan pula, kenalpasti dulu kemampuan tuan puan untuk bayar semula loan tersebut.

Jadi sharing kali ni admin berbesar hati nak share ilmu penting tentang loan perumahan dan 4 perkara asas yg tuan puan perlu tahu sekiranya nak apply pinjaman perumahan.

Yg pertama adalah ketahui jumlah pinjaman yg layak tuan puan pinjam.

CARA MUDAH NAK SIMPAN DUIT GAJI GUNA FORMULA 50:30:20!

Pernah tak setiap kali dapat gaji saja duit tuan puan habis entah kemana? Sebab tuan puan belum ada planning kewangan yg mantap. So sharing kali ni admin belanja sikit cara menyimpan duit gaji yg sangat mudah! Tak susah sebenarnya nak menabung kalau tuan puan amalkan formula 50:30:20 ni.

Pecahkan kepada 3 tujuan menabung, iaitu..

  • 50% untuk Keperluan
  • 30% untuk Kehendak
  • 20% untuk Simpanan

Tetapkan 50% daripada gaji bersih sebagai simpanan untuk KEPERLUAN.

4 KELEBIHAN BELI RUMAH BARU BERBANDING RUMAH SECOND HAND!

Bagi pembeli yg pertama kali nak beli rumah, sudah pasti tuan puan akan bingung sama ada nak pilih utk beli rumah baru @ yg sedang dalam pembinaan atau rumah second hand. So, admin nak mudahkan kerja tuan puan dgn menyenaraikan kelebihan-kelebihan beli rumah baru berbanding rumah second hand.

Sebelum tu bagi newbie yg baru nak berjinak-jinak dengan hartanah pasti ada yg belum tahu dengan jelas apa maksud rumah baru dan rumah second hand ni kan?

Biar admin jelaskan dgn lebih lanjut seperti penerangan di bawah ni…

Rumah Baru: Boleh jadi rumah dalam pembinaan (under construction) atau juga rumah yg sudah siap sepenuhnya,

KENALPASTI OBJEKTIF ANDA SEBELUM TERLIBAT DALAM PELABURAN HARTANAH!

Pelaburan hartanah merupakan satu bentuk pelaburan yg high risk namun jika matlamat tuan puan nak melabur dalam bidang hartanah cukup jelas ianya boleh menjadi satu pelaburan yg sangat menguntungkan. Admin rasa bersalah pula kalau tak share ilmu penting dari Tuan Farhan ni dengan tuan puan semua yg berniat nak melabur dalam bidang hartanah.

Ada 3 objektif yg admin nak kongsikan dgn tuan puan yg perlu ditetapkan iaitu:

  1. Capital Appreciation/Capital Gain
  2. Cash Flow
  3. Flipping
Kredit foto: capitalkishiimu

Apa maksud pelaburan berobjektifkan capital appreciation/capital gain?

CARA PERMOHONAN PENUKARAN STATUS BUMI LOT KEPADA NON BUMI

Seperti yg admin janjikan pada entri sebelum ni, admin akan kongsi secara ringkas bagaimana nak mohon pertukaran status bumi lot kepada non-bumi lot.

Tuan puan boleh lihat cara-caranya seperti di bawah ini:

● Pemaju / Firma guaman / pentadbir / pemilik hartanah boleh merujuk dan membuat permohonan melepaskan unit kuota Bumiputera tersebut di Lembaga Perumahan Dan Hartanah (LPHS).

● Permohonan perlu dihantar ke Unit Blanket Consent, Bahagian Kemajuan Dan Pembangunan Tanah, Pejabat Tanah Galian Negeri (PTG). Proses ini memakan masa dalam 30 hari.

APA BEZA BUMI LOT DENGAN NON-BUMI LOT?

Perkongsian kali ni admin akan share secara ringkas tentang perbezaan Bumi Lot dan Non-Bumi Lot.

Mungkin ada yg sudah tahu, dan mungkin ada yg belum tahu. Bagi yg belum tahu, Bumi lot ni memang dikhaskan untuk bumiputera saja dan hanya bumiputera saja yg boleh beli. Jadi, yg bukan bumiputera tak boleh la nak beli.

“Bolehkah saya menukarkan unit hartanah berstatus BUMI LOT kepada NON-BUMI LOT agar dapat dipindahmilik untuk orang bukan Melayu?”

Jawapan bagi soalan di atas adalah “Boleh..asalkan tidak menjejaskan kepentingan syarat atau kuota..”

1) Tahukah tuan puan,

STEP BY STEP BELI RUMAH GUNA GOVERNMENT LOAN

Bekerja di sektor awam sememangnya mempunyai satu kelebihan kerana tuan puan boleh memohon pinjaman kerajaan melalui Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA).

Kali ni admin akan kongsikan langkah-langkah utk beli rumah guna loan kerajaan seperti dibawah ni:

  • Cari dan lantik peguam hartanah utk uruskan pembelian rumah.

Setelah tuan puan jumpa rumah idaman, tuan puan perlu mencari dan melantik peguam yg boleh dipercayai utk menguruskan pembelian rumah tuan puan.

Lagi bagus sekiranya owner pun guna peguam yang sama supaya dapat memudahkan dan mempercepat urusan pembelian rumah tuan puan.

TEKNIK MUDAH BELI RUMAH GUNA AKAUN 2 KWSP: BAHAGIAN II

Seperti yg admin janjikan di post sebelum ni, (LINK: https://lahirul.com/2018/12/20/teknik-mudah-beli-rumah-guna-akaun-2-kwsp-bahagian-i/ ) admin akan share cara mudah kira pengeluaran akaun 2 KWSP bagi pembelian bersama pula kali ni.

Bahagian II – PENGELUARAN BAGI PEMBELIAN BERSAMA

Bagi tuan puan yg tak layak buat pinjaman untuk pembelian rumah, salah satu cara adalah dengan buat join loan bersama isteri/suami/ahli keluarga terdekat/ individu lain.

Konsep pengiraannya sama sahaja macam pengeluaran individu yg pernah admin kongsi sebelum ni.

Cuma bezanya dari segi pembahagian/share..

50% Complete

Saya ingin sentiasa Update dengan maklumat terkini

Subscribe tanpa spam. Dapatkan update terbaik

Anda boleh Unsubscribe bila-bila masa